De verschillen tussen antiek, vintage en retro

3 woorden die frequent in hetzelfde rijtje komen maar een andere betekenis hebben. Deze woorden gaan allemaal over de leeftijd van een voorwerp. Vaak zie je het ook terugkomen in stijlen van een interieur. Alle drie van de producten lijken misschien oud, maar 1 van de 3

is eigenlijk gloednieuw. In dit artikel leest u verder wat de verschillen zijn tussen deze 3

Wat betekent antiek?

Antiek is het oudste voorwerp van deze 3. Dit komt omdat een voorwerp op een bepaald moment antiek is. Je noemt een voorwerp antiek op het moment dat dit 100 jaar of ouder is. Naast dat zitten er ook nog bepaalde criteria aan. Het voorwerp moet namelijk door mensenhand gemaakt zijn (met hooguit beperkt gebruik van machines). Toch zijn er een paar uitzonderingen bijvoorbeeld een boek. Boeken worden al na 75 jaar antiek genoemd. Een andere uitzondering is als het uit een bepaalde stijlperiode komt zoals de Art Deco periode.

Wat betekent vintage?

Je ziet het tegenwoordig overal ‘vintage’, maar wat betekent het nu eigenlijk? 1 ding is zeker het wordt wel echt vaak te vaak gezegd, want een voorwerp is pas vintage wanneer het tussen 1920 en 1980 is gemaakt. Een voorwerp is pas officieel helemaal vintage wanneer het zich onderscheidt door bepaalde specifieke dingen uit de periode. Je zal niet snel iets vintage vinden wat nog zo goed als nieuw is, desondanks kan het wel. Een voorwerp kan namelijk zo goed als nieuw en vintage zijn wanneer bijvoorbeeld kleren uit die tijd nooit gedragen zijn.

Wat betekent retro?

De laatste van de 3 de eigenlijk gloednieuwe. De term retro betekent in principe terugblik. Deze producten zien eruit alsof ze vintage zijn, maar eigenlijk zijn ze gloednieuw. Dit komt omdat vintage in de laatste jaren zo populair is geworden. Hierdoor willen mensen is er veel meer vraag naar vintage dan aanbod. Zo is retro ontstaan. Dit zijn de producten die lijken op vintage en zich hetzelfde kenmerken, maar dus nieuw zijn. Bijvoorbeeld vintage wielen van wielenoutlet.nl. Zo heeft u nog steeds iets in huis met de vintage sfeer, maar hoeft u niet te ver op zoek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *