Tips om goed te slapen

Slapen is goed voor je mentale gezondheid. Daarom is het ook belangrijk dat je genoeg slaapt. Veel mensen ervaren ook slaapproblemen. Er bestaan verschillende slaapproblemen zoals moeilijk of niet inslapen, slecht doorslapen en veel te vroeg wakker zijn. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn stress, trauma’s of depressie. Je kan ervoor kiezen om er mee leren om te gaan, maar je kan het ook verminderen.

Je rust vinden

Als eerste is het belangrijk om je rust te vinden. Dat betekent dat je stress moet vermijden. Dat doe je onder andere je doelen voor morgen te stellen. Verder is het ook belangrijk dat je genoeg lichamelijke beweging krijgt overdag, de bedoeling ervan is dat je er rustiger van wordt. Ook moet je pas naar bed gaan als je ontspannen bent, daarom is het afgeraden om na het werken of sporten gelijk naar bed te gaan. Natuurlijk is het af te raden een aantal uur voordat je gaat slapen nog elektronische apparaten te gebruiken. Je kan beter een boek gaan lezen. 

Je kamer

Daarnaast is je kamer ook een belangrijk punt. Als eerste is het belangrijk dat je kamer op de juiste temperatuur is. Bij een te hoge of te lage temperatuur is de kans groot dat je sneller wakker wordt. Verder is het belangrijk dat de kamer goed geventileerd wordt. Voor een goede ventilatie moet je je raam ‘s nachts open houden. Wel is het belangrijk dat de kamer donker genoeg is. Ook is het belangrijk dat de kamer goed opgeruimd is want een kamer vol zooi kan onrust veroorzaken. Ook is het belangrijk om geen elektronische apparaten in de kamer te laten. Als laatste tip is het nog handig om een ontspannende aroma in de kamer te verspreiden. Voorbeeld daarvan is lavendel, dat zou kalmerend werken.

Je bed

Verder is je bed ook belangrijk. Als eerste begin je met de keuze tussen een matras of een boxspring. Voor een boxspring is het belangrijk dat je naar een speciaalzaak gaat en je laat adviseren. Voorbeeld van zo een speciaalzaak is De Been die biedt boxsprings in Etten-Leur aan. Ook is het belangrijk dat je de goede maat kiest. Want net als kleding heb je bedden in verschillende soorten maten. Kies er dan ook een die bij je lichaamsbouw past. Daarnaast is het van belang dat je bed je in model houdt. De reden daarvoor is omdat als je in slaap bent gevallen je je lichaam niet meer in controle hebt, en je dus in de meest oncomfortabele houding kan liggen. Daarom is het belangrijk dat je bed dat corrigeert. Standaard boxsprings en bedden zijn bijna altijd ongeschikt daarom is het dus zeker van belang dat je naar een specialist gaat. Luister altijd naar je eigen mening, want de enigste die een bed kan beoordelen ben jij zelf.

Slaaptips artikel

Verdere tips

Verder is het nog belangrijk om niet te veel suikers, cafeïne en nicotine te nemen vlak voor het slapen gaan. Die wekken energie op. Daarom is het belangrijk om vroeg je tanden te poetsen, zo voorkom je dat mensen nog gaan eten of drinken voor het slapen gaan. Verder wordt er geadviseerd om gewoon lekker vroeg te gaan slapen, welterusten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *